Groen licht voor vernieuwing A27 Houten-Everdingen

Hagesteinsebrug Foto: © Studio Retouched
23-03-2023
245 keer bekeken

Aan De Groene Waarden, een combinatie van de bedrijven Besix, Mobilis en haar partners van Gelder, Mourik Infra en Besix Infra Nederland, wordt de opdracht voor de vernieuwing en verbreding van de A27 tussen Houten en Everdingen voorlopig gegund.

Het traject Houten-Hooipolder is een bekend knelpunt in de file top 10. Met de verbreding van dit stuk komt dit straks ten einde. In december 2022 werd ook de aanbesteding van het gedeelte tussen Everdingen en Hooipolder afgerond. Met deze voorlopige gunning wordt nu het totale knelpunt tussen Houten en Hooipolder aangepakt. De verwachting is dat tussen 2029-2031 het werk wordt opgeleverd.

Belangrijke stap in de aanpak van files op de A27

Directeur-generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom: ’Deze gunning markeert een belangrijke stap in de aanpak van de files op de A27. Nadat eerder al het deel tussen Everdingen en Hooipolder is gegund, zijn we verheugd dat nu ook het Noordelijke deel tussen Houten en Everdingen is aanbesteed.’

‘We kunnen nu deze belangrijke verkeersader tussen Houten en Hooipolder over de hele lengte aanpakken. Zowel de omgeving en ook de weggebruiker gaat hier van profiteren door een betere doorstroming op de snelweg, maar ook de vermindering van sluipverkeer op de regionale wegen. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.’

Verkeersveiligheid en betere doorstroming op de A27 Houten-Hooipolder

Het traject Houten-Hooipolder is door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Doordeweeks rijden er meer dan 100.000 voertuigen per dag over dit overbelaste wegdeel, dat hoog scoort in de file top 10.

Over 7 km tussen Houten en Everdingen wordt de weg in zuidelijke richting verbreed naar 4 rijstroken. In de noordelijke richting blijven de 2 rijstroken en een spitsstrook behouden. Daarnaast wordt de Hagesteinsebrug vernieuwd en de Houtensebrug verbreed. De nieuwe Hagesteinsebrug wordt voorzien van een fietsverbinding.

Tweefasenaanpak

Het betreft hier een Design en Construct-contract dat door middel van de tweefasenaanpak wordt vormgegeven. De tweefasenaanpak is ontwikkeld binnen het samenwerkingsprogramma waarin het Rijk en de markt gezamenlijk werken aan een meer vitale infrasector.

In de tweefasenaanpak worden de risico’s en onzekerheden in dit type complexe projecten meer in gezamenlijkheid tussen Rijkswaterstaat en de aannemer geadresseerd. Dit leidt tot een betere beheersing en een stabielere realisatiefase.

Voor de A27 Houten-Everdingen is ongeveer 70% van het werk in de tweefasenaanpak meegenomen. Dat betreft de vernieuwing van de Hagesteinsebrug, de Aardenbanen van de Hagesteinsebrug en de verbreding van de Houtensebrug. De andere 30% bestaat uit regulier werk.

Samenwerking voor een veilig en duurzaam resultaat

‘Wij kijken er naar uit om de komende jaren een mooie samenwerking op te bouwen met Rijkswaterstaat en De Groene Waarden. De tweefasenaanpak die we samen met Rijkswaterstaat inzetten, waar de risico’s beter beheerst en eerlijker verdeeld worden, draagt bij aan een goede infrasector en een voorspelbaarder verloop van het project. Het biedt ons kansen om deze uitbreiding van de A27 tussen Houten en Everdingen op vitale, veilige en duurzame wijze in te passen in deze schitterende omgeving.’ Aldus Nic De Roeck, Algemeen Directeur BESIX Nederland.

Indien er geen gebruik zal worden gemaakt van de bezwaarperiode wordt definitieve gunning verwacht op 4 april 2023.

Meer informatie verbreding A27

Kijk voor meer informatie over de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder op de website van A27: verbreding traject Houten – Hooipolder.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen