Aanbesteding DOEN A12 IJsselbruggen gestart!

16-09-2020
65 keer bekeken

Na een voor ons als projectteam zeer intensieve voorbereiding is op 2 september de aanbesteding van het project Renovatie A12 IJsselbruggen gestart. De oogst van de goedbezochte marktconsultatie in november is verwerkt in de aanbestedingsdocumenten. Hoe ging dit en welke keuzes hebben we gemaakt?

DOEN-gedachtegoed doorleven tijdens Corona

De inspanning van het tijdig realiseren van het verkeerssysteem dat sinds eind januari op de IJsselbruggen staat zat nog vers in ons geheugen, toen het Coronavirus Nederland in zijn greep kreeg. Net als de rest van het land waren wij als projectteam opeens aangewezen op digitale sessies en virtuele gesprekken voor het doorleven en projectspecifiek maken van het DOEN-gedachtegoed. Enerzijds lastig, omdat je elkaar toch niet echt in de ogen kan kijken en het virtueel overleggen door haperende verbindingen …ms….och ..bes…astig…wa…. Anderzijds toch ook bijzonder, omdat we elkaar een inkijkje konden geven in onze eigen omgeving: de half-verbouwde zolder, de zonnige tuin en de tot thuisschool omgebouwde keukentafel.

Op weg naar een vitale infrasector

De opdracht om, als één van de pilots van “Op weg naar een vitale infrasector”, te experimenteren met de twee-fasen aanpak, is voor ons ook een bijzondere opgave geweest. Juist omdat deze aanpak, zeker voor Rijkswaterstaat, nieuw is, waren er vele vragen te beantwoorden. Over de invulling van de aanbesteding, de prijsvorming en de overgang tussen de twee fasen. Uiteindelijk zijn al deze vragen beantwoord en is het resultaat te lezen in de op TenderNed gepubliceerde aanbestedingsdocumenten.

Bijsluiter

Wij vinden het erg belangrijk dat de marktpartijen die meedoen aan de aanbesteding kunnen begrijpen waarom de aanbesteding is vormgegeven zoals die is. Om dit (en nog veel meer aspecten van het project en het DOEN-gedachtegoed) goed te kunnen uitleggen is er een bijsluiter bij de aanbestedingsdocumenten gevoegd. In deze bijsluiter staat een toelichting op de gemaakte keuzes, is de context van het project beschreven en stellen wij als projectteam van Rijkswaterstaat onszelf voor.

Bekijk de aanbestedingsleidraad en de bijsluiter onderaan dit artikel.

Richtprijs

Doorgaans worden marktpartijen tijdens een aanbesteding gevraagd om een aanneemsom in te dienen waarvoor zij het werk kunnen gaan uitvoeren. In de aanbesteding van de A12 IJsselbruggen gebeurt dit niet. De onzekerheden in het project zijn namelijk nog te groot. Als we marktpartijen toch om een prijs zouden vragen zou dit een onacceptabel risico voor hen opleveren. Iets wat we juist proberen te voorkomen met de twee-fasen aanpak. In plaats daarvan geven we zelf een richtprijs af die voor alle marktpartijen gelijk is. Deze prijs is gebaseerd op de raming van het project en geeft inzicht in de kosten die we nu verwachten. Later in het proces, als het wél mogelijk is om een betrouwbare prijs te bepalen, kan onderbouwd afgeweken worden van deze richtprijs als blijkt dat bepaalde onzekerheden mee- of tegenvallen. Zo zorgen we voor eerlijk geld voor eerlijk werk.

Tender Start-Up

Op 17 september is de Tender Start-Up en gaan we kennismaken met geïnteresseerde marktpartijen. We kijken uit naar een mooie bijeenkomst als start van een spannende zoektocht naar onze samenwerkingspartner die met ons de IJsselbruggen gaat renoveren! Ben je zelf als marktpartij geïnteresseerd in deze opdracht? Neem dan snel een kijkje op TenderNed!

Dit artikel is geschreven vanuit Project DOEN, een van de voorlopers van 'Op weg naar een vitale infrasector'.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen